Ne legyen zsákma macska a karácsonyi ajándék!

Ne legyen zsákma macska a karácsonyi ajándék!
2017. december 05.

Karácsonykor az ember valami különlegeset vagy valamilyen szempontból értékeset szeretne adni a szeretteinek. Sokan gondolkoznak úgy, hogy ha az első világ minőségének megfelelő tárgyat, ruhát, elektronikai cikket szeretnének vásárolni, akkor legjobb, ha azt amerikai webáruházban veszik meg. Bár a magyar vásárlók nagy része az Amazonra megy föl ilyenkor, vannak mindig olyan „beszerzők” is, akik egy-egy szakboltból rendelnének termékeket. De vigyázzunk ezzel!

zzakbamacska.jpeg

Milyen meglepetések érhetnek bennünket?

Előfordulhat, hogy a termék sohasem érkezik meg. Az is előfordulhat, hogy kiváló minőségben, első osztályú csomagolásban 2 db helyett 1 db érkezik. Ruha vásárláskor előállhat az az eset, hogy nem a megrendelt méretű ruhát kapjuk. Ekkor pedig megpróbálunk élni a jogainkkal, de milyen esélyünk van egy USA-ban bejegyzett, velünk csak angolul kommunikáló, 10 ügyvédet foglalkoztató céggel szemben. Ezek a problémák azonban olyan régiek, hogy az angol nyelvű országokban rég van rá megoldás, amit úgy hívnak: értékelés.

Mit tehetünk, hogy ilyen meglepetések ne érjenek bennünket?

A legjobb, amit tehetünk, ha egy számunkra új webáruházról megnézzük az értékeléseket, azaz azokat a véleményeket, amelyeket az adott webáruház korábbi vevői írtak. És  mint majdnem mindennek, az angol nyelvű interneten, ennek is vannak kialakult fórumai. Én 3 ilyen fórumot sorolok itt föl.

 

Resellerratings

Trustpilot

Pissedconsumer

 

Hogyan használjuk az értékelő oldalakon talált információkat?

Gondolom, hogy senkit nem lep meg, hogy ezek az oldalak is manipulálhatók. Bárki panaszkodhat egy cégre, mégpedig a konkurens cég tulajdonosának a barátja is. Ugyanígy, bárki írhat jót egy cégről, és azt is megteheti egy cég, hogy fizetett értékelőket „alkalmaz”. Hogyan legyen akkor okos az ember? Három szabályt érdemes figyelembe venni.

A túl sok értékelés (tízezres nagyságrend) gyanús.

A valamilyen kis afrikai országból kiváló angolsággal író, beazonosíthatatlan értékelő szövege gyanús.

Ha egy cégről csak jót írnak, az gyanús.

Zárszó

Az ismeretlenből rendelés mindig kockázattal jár. Nem árt az óvatosság. A kereskedelemben ritkák a csodálatosan alacsony árak, ritkák a lehetetlenül gyors szállítási határidők. Legyünk óvatosak, de azért ne gondoljuk, hogy minden kedvező ajánlat hazugság lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://interneteskereskedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7213438099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.