Mi a drop shipping?

Mi a drop shipping?
2011. augusztus 29.

Ha szeretnél webshopot nyitni, de nincs sok pénzed, akkor itt  van egy megoldás a számodra. Úgy hívják drop shipping.

MI A DROP SHIPPING? 

Háromszereplős online vásárlási folyamat.

#1 Nagykereskedő (raktároz, kiszállít a vevőhöz)

#2 Drop shipping kiskereskedő (webáruházat tart fönn, nincs raktára, reklámozza az árukat, számlázik a vevőnek, a rendelést föladja a nagykereskedőnek)

#3 Vevő (a drop shipping kereskedőtől rendel, fizet online, megkapja az árut a nagykereskedőtől)

(A nagykereskedő ezért százalékot (jutalékot) ad a drop shipping kiskereskedőnek.)

A könnyebb érthetőség kedvéért, előbb leírok egy drop shipping kereskedelmi ügyletet. 

FRISS!!  Miért majdnem csak volt a dropshipping egy jó lehetőség? Azért, mert 2018. május 25-től életbe lép a GDPR EU-s rendelet és harmadik országba (azaz nem EU-s országba) személyes adatot továbbítani (vevő neve és címe) csak akkor szabad, ha azt a NAIH-nak bejelentetted és ők ezt nem tiltják meg neked. De, hogy jön ide a harmadik ország? Úgy, hogy az EU-n belül alig van igazán jó dropship nagyker. Zömük kínai vagy amerikai vagy orosz stb. Persze, van EU-s dropship nagyker is. Én két EU-s nagykerről itt írtam eddig:  Két lehetőség.

BREAKING: Van egy debreceni cég, amely Shopify webáruház-motorhoz árul egy dropshipping eszközt. Neki rengeteg EU-s partnerük van. Nézd meg a listájukat: https://www.syncee.io/2018/01/15/drop-shippers-suppliers-from-europe/

Ha az USA-n belül akarsz értékesíteni és olyan terméket árulni, melynek elkészítése nyelvi vagy képi kreativitást igényel, s ezért könnyű vele versenybe lépni az USA piacán, akkor ismerd meg a Printful céget. Érdemes.

Van még egy sokak által használt lehetőség, az hogy Amazon dropsipping boltot nyitsz. Ezt is sokan használják. Hamarosan erről is írok majd egy cikket.

MI A DROP SHIPPING? 

Háromszereplős online vásárlási folyamat.

#1 Nagykereskedő (raktároz, kiszállít a vevőhöz)

#2 Drop shipping kiskereskedő (webáruházat tart fönn, nincs raktára, reklámozza az árukat, számlázik a vevőnek, a rendelést föladja a nagykereskedőnek)

#3 Vevő (a drop shipping kereskedőtől rendel, fizet online, megkapja az árut a nagykereskedőtől)

(A nagykereskedő ezért százalékot (jutalékot) ad a drop shipping kiskereskedőnek.)

A könnyebb érthetőség kedvéért, előbb leírok egy drop shipping kereskedelmi ügyletet. 

Képzeljük el, hogy egy vásárló fölmegy az internetre és ott talál egy olyan webáruházat, amelyet egy drop shipping kiskereskedő üzemeltet! A vásárlónak megtetszik egy áru, megrendeli az árut, átutalja a drop sipping kiskereskedőnek az áru árát és erre a drop shipping kiskereskedő elküldi neki a számlát, majd a dropshipping nagykereskedőtől megrendeli az árut, aki azt közvetlenül a vásárlónak küldi meg.  Hogyan áramolnak tehát a tárgyak, a pénz és az információk? Az áru a vásárló és a nagykereskedő között a valós világban. A pénz és az információ pedig az interneten.

Ha érdekle a drop shipping, talán érdekelhet az affiliate marketing is. Erről itt olvashatsz egy rövid leírást.

Ha webshopot nyitnál, olvass tovább!

Ha szeretnél webshopot, de kevés a pénzed és nincs raktárad, akkor legyél drop ship kereskedő vagy válj valamelyik webshop affiliate partnerévé. (Szerintem jobb affiliate webshopot nyitni. Ide kattintva megtudhatod, hogy miért.) A drop shipping definíciója lent olvasható. Hogy a dop shipping kiskereskedővé válás nehéz vagy könnyű, azt eldöntheted, ha megnézed a főbb lépéseit, melyet a "Dropshipping kiskereskedővé válás fő lépései" című cikkben írtam meg. De hogyan válassz nagykereskedőt? Ha érdekel, hogy milyen fő típusai vannak a drop shipping nagykereskedőket tartalmazó adatbázisoknak, akkor olvasd el az erről szóló bejegyzésemet is! "Milyen típusai vannak a drop shipping nagykereskedői adatbázisoknak?"

Ha ez túl nehéz és bonyolult, akkor legyél affiliate partner!

Ha az interneten szeretnél pénzt keresni, de nem tudsz saját áruházat működtetni, akkor először legyél valamilyen cégnek az affiliate partnere. 

 

arra_a_lora_tesznek.jpg

Mi tehát a drop shipping?

A drop shipping az az internetes kereskedelmi ügylet, melyben a végső vásárló számára a webáruházat működtető kiskereskedő valós készlet nélkül értékesít olyan termékeket, melyek a valóságban egy nagykereskedő raktárában vannak, s melyeket - azután, hogy az áruk ellenértékét a végső vásárló a webáruházat fönntartó kiskereskedőnek megfizetett - a végső vásárlónak a nagykereskedő szállít ki.

A két kereskedő egymás között úgy számol el, hogy mikor a nagykereskedő hitelt érdemlően igazolta, hogy az árut leszállította a vevőnek, akkor a kiskereskedő átutalja a nagykereskedőnek a saját jutalékával csökkentve az áru árát.

Miért jó ez az üzlet? A kiskereskedőnek azért, mert nem kell raktárt fönntartania. Jó webáruházba és marketingbe kell "csak" befektetnie, s ezeknek a költségei lényegesen alacsonyabbak, mintha egy igazi boltot vagy egy igazi raktárat kellene fönntartania.   A nagykereskedőnek is jó, mert áruiról sok olyan ismeret jut el a vevőkhöz, amelyekért  neki nem kell fizetnie. A vevőnek pedig azért lehet jó, mert rendszerint a valós bolti áraknál lényegesen alacsonyabb áron tud vásárolni.                                                                                     

A bejegyzés trackback címe:

https://interneteskereskedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr633188076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.14. 08:44:43

Nem lehetne rögtön a nagykertől megvenni? Én szeretném megspórolni a kiskereskedelmi árrést. Tudom, hogy ezzel tönkreteszem a Váci utcai kiskereskedőket, de úgy sem szoktam ott vásárolni!

Független Én 2011.09.14. 09:58:30

A nagykereskedő cégeknek értékesít. Így azonban eljuthat a kis fogyasztókhoz is. Neki nem kell magát reklámozni, mert azt a kiskereskedő teszi meg. De az online ár még így is kisebb mint egy igazi bolté.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.15. 12:19:51

@Független Én: Ok, de minek ide a kiskereskedő??? Megrendelem a csomagot és a futár kihozza. Legyen egy minimum érték, oszt jó napot.

Én így vásároltam nagy tételben CD-ket a haverokkal. Tök jól működött, fél árért.

Független Én 2011.09.15. 12:27:24

A nagykereskedő egy csomó reklámköltséget spórol, cserébe ad a hasznából a kiskereskedőnek. A CD-ről nem a nagykereskedőtől értesülnél a drop shipping rendszerben. Tőle kiskereskedő nélkül senki nem tudna venni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.15. 17:17:21

@Független Én: Jaja! Tehát megint mosópor, aminek az árában 95%-ban a marketing köccségeket fizeted meg. Akkor inkább marad a nagykereskedőtől vétel... :)

Független Én 2011.09.15. 17:22:42

@TrueY: Ez inkább olyan, mint a zöldségek értékesítése. Az emberek nem mennek a nagybani piacra káposztáért. A piacra járnak és vagy őstermelőtől vagy kiskereskedő zöldségestől vesznek. A nagybani piacon a kiskereskedő az átlag vásárlónál 100-szor nagyobb tételben vásárol. A dropshipping kiskereskedő sokkal nagyobb forgalmat bonyolít le mint egy-egy egyedi vásárló.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.16. 13:13:01

@Független Én: Abban igazad van, hogy nem mindegy, hogy mit árusítanak. De gondolom itt sem tej-kenyér-görög dinnye az árú. :)

Független Én 2013.05.27. 17:40:57

@TrueY: Az online kiskereskedelmi ár kisebb mint az igazi bolti.

szp389 2014.02.07. 19:08:04

Nemrég a neten böngészve találtam rá a blogodra. Örömmel olvasom hogy valaki foglalkozik Magyarországon is ezzel a témával. A kérdésem az lenne hogy vannak a komolyabb tapasztalataid dropshipping terén? Nekem is lenne egy ötletem, csak nemtudom mennyire lenne életképes. Ebben kérném a segítségedet, ha meghallgatnád és véleményeznéd. Várom válaszod!

szp389 2014.02.07. 19:08:14

Hello!

Nemrégiben találtam rá a weboldaladra. Örömmel olvasom, hogy valaki Magyarországon is foglalkozik ezzel a témával. A kérdésem az lenne, hogy vannak e tapasztalataid dropshipping terén? nekem is lenne egy ötletem, csak így tapasztalatok nélkül nemigazán tudom eldönteni hogy mennyire lenne életképes. Tudnál e segíteni ebben nekem? Várom válaszod!

Független Én 2014.02.07. 19:13:31

@szp389: Szívesen meghallgatlak és elmondom, hogy életképesnek találom-e az ötletedet. Hogyan tudnánk "privátban" fölvenni a kapcsolatot?

Gekki 2014.07.18. 10:23:29

Üdv!

Kicsit utánna olvastam a témának, de nem egyszerűen áll össze a kép.
Azt értem, hogy az USA-ban ez a modell jól működik, viszont pld. én a bizományos értékesítés és az érdeklődési köröm lehetősége alapján a nagykereskedelem EU-n kívüli oszágban van. Ez felveti az szövevényes adózás megértését ami a mostani ismereteim alapján nem egyszerű feladat. A NAV honlapján azt írják (én is így gondolom), hogy a bevétel nem az árrésből van hanem a nagyker által nyújtott kedvezményekben és a bizományosi díjból adódik ami nem kerül kiszámlázásra. A cikkedben azt írod, hogy az elszámolás utólagos és az árú vevőhöz jutása után valósul meg a nagyker felé, ami fenn marad az a jutalék.
De..Amit találtam nagykert azt írja a programjában, hogy amikor a vevő fizet nekem, én meg neki továbbítom a rendelést kifizetve az árut akkor szállítja ki.
Aztán sokmindent nem értek még:
- Ha a jutalékomról a a NAV szerint nem állítok ki számlát az hogy lehet hiszen a vevő felé kiállított számla tartalmazza (benne van az árban)
- Gondolom ÁFA körösnek kell lennem, nekem kell ráraknom az ÁFÁ-t?
- Valahol azt olvastam a külföldről jövő (EU-n kívül)áru után a vevő felel a vám+ száll. költség+ ÁFA megfizetése miatt. Ez már az áru megvétele után akkora összeg, hogy inkább addig kutakodik míg be nem szerzi olcsóbban akár a VÁM megkerülésével, vagy meg nem találja a nagykert ami akár neki is kiküldi.
- Hogy éri akkor meg a vevőnek tőlem rendelni ha EU-n kívülről van a nagyker?
- AZ ÁFA magyarországon a legmagasabb az EU ban (27%), érdemesebb kimenni külföldre céget alapítani, főleg ha a többi tagországba is szeretnék árulni.
Az EU jog szerint mindenkinek azonos áron kell adnom a terméket, máshol meg azt olvastam hogy ha más tagországban adok el akkor választhatom az ottani adószabályok szerinti adózást ami ugye kedvezőbb, de több az adminisztráció a NAV kimelt ügyek osztálya felé. Ha máshol más az ÁFA akkor más lesz a vételi ár is ez ellentmond a tagországi azonos árnak.
- Mindehol csak az elönyökről írnak a buktatókról nem sokat.
- Mivel ha én értékesítek akkkor nekem kell számlázni, magyarnyelvű használati utasítást gyártani, a magyar nyelvű cimkét EU jog szerinti adatokat tartalmazó cimkét is ki kellene juttatni felragasztatni a termékre.
- garancia? ki, hogy hogyan?
- Hogy jön létre a a szerződés a kinti nagykerrel? online? ráutaló magatartással?
- Mi van ha nem szállít, vagy gondok vannak én is becsukhatom a boltot.
- A szállítási idő nagy, express is kb 7 nap ráadásul ez plusz költség a vevő felé.
- Olvasva a dropship előnyeit, akárhogy gondolkodtam a hiteles, kiszámítható, és megbízható eladó szerepe ebben az esetben márpedig csak úgy működik, ha van árukészletem, vámolok, raktározok, adok garanciát (2 év!) stb..
- ha én rendelek 20 db azonos terméket ugyanazon ár mellett akkor a szállítási költség is csökken nem is kicsit/db. ráadásul az import ÁFA alacsonyabb lesz ez miatt, sőt mivel többet rendelek kedvezményt is kapok.
- ha a vevő közvetlenül rendel engem megkerülve akkor NO kedvezmény, a szállítás is drágább, NO garancia, viszont sokan akkor is ezt választják, mert nem minden akad fenn a vámon például elektronikai termékek esetén és így még ezen hátrányokkal is jobban megéri neki.

Az példám alapján nem értem hogy müködne a dropship USA mintára.
Ha EU tagországban van a nagyker az nyilván egyszerűbb és rögmentes út, de ezt sem írják le sehol, csak azt hogy hú de jó és milyen egyszerű , csak net kell megegy weblap és dől a lé ha jó a marketinged, hol vannak a kötelességek a buktatók?
Már bújom a netet egy ideje, de módszer rövid, tömör lényegén kívül nem találtam átfogó leírást főleg nem magyarul, ez már csak azért is hihetetlen mert egy társasjáték szabályai is részletesebbek.

Kíváncsi vagyok minden megoldásra észrevételre, javaslatra.

Uff,

Gekki 2014.07.18. 10:23:29

Hol a hozzászólásom?

Független Én 2014.07.19. 20:14:04

@Gekki: Minden felvetésed értékes. Igazából csak az EU-n belül javasolnám a drop shippinget.

Független Én 2014.07.19. 20:15:22

@Gekki: Beengedtem a hozzászólásodat és nagyon röviden válaszoltam is rá.